Gesproken met Hessel Hogendorp, Hoofd ICT

Over Lasaulec technische groothandel

Lasaulec is in 65 jaar tijd uitgegroeid van specialist in lasbenodigdheden tot allround groothandel voor industrie. Het omvangrijke assortiment onderscheidt zich door de kwaliteit en duurzaamheid van gerenommeerde merken die ondersteund worden door uitgebreide vakkennis. In de dienstverlening van Lasaulec staat het uitgekiende, logistieke apparaat centraal. Hierdoor kan Lasaulec haar klanten een hoge servicegraad bieden.

In het kort kan de organisatie Lasaulec omschreven worden als snel, compleet, betrouwbaar en praktisch.

Pand Lasaulec

De oude situatie

De inventarisatie van voorraad bij de klant deed Lasaulec voorheen met pen en papier. Een medewerker van Lasaulec ging langs bij de klant, noteerde wat nodig was, vervolgde zijn route bij andere klanten en verwerkte de bestellingen bij terugkomst in het magazijn van Lasaulec. Lasaulec wilde af van de papieren afhandeling, om het proces sneller en efficiënter te laten verlopen. Uitgangspunt was het beter kunnen voldoen aan de wensen van verschillende typen klanten. De oplossing hiervoor was gaan scannen, aldus Hessel Hogendorp.

Op zoek

In de zoektocht naar leveranciers via internet kwamen zij meerdere kandidaten tegen. Opal sprong uit deze selectie doordat zij snel en enthousiast reageerden. “DirectID was duidelijk meer dan een webshop, bood een oplossing in plaats van een scanner en had een heldere visie.” Toen het voorstel ook nog naar tevredenheid was, was de keuze gemaakt.

Rekken in magazijn Lasaulec

Het traject

Lasaulec was op zoek naar een scanoplossing om het gemak en de service voor haar klanten te verhogen. Lasaulec wilde haar klanten zo snel mogelijk een oplossing bieden en operationeel gaan was daarom primair, er konden later nog processen worden toegevoegd. De juiste software oplossing volgens Opal en Lasaulec: MCL.
Met MCL is het mogelijk om direct software te ontwikkelen doordat de meeste merken en modellen hierin worden ondersteund in de vorm van hardware-profielen. Alle componenten en toetsen aan boord van een mobiele computer of scanner die door MCL worden ondersteund zijn in MCL al gedefinieerd.

Fase 1

De keuze voor hardware was vanuit Lasaulec ook snel gemaakt, dit werd namelijk de Motorola MT2070: compact en overzichtelijk met display en keyboard. Deze scanner nam Lasaulec zelf in gebruik, maar leverde men tevens bij een aantal klanten, zodat zij zelf hun voorraad en bestellingen bij konden houden.

Fase 2

Een aantal klanten en de medewerkers van Lasaulec waren nu voorzien van een scanapplicatie. Lasaulec wilde de oplossing breder gaan inzetten en gaf Opal de opdracht om aan de slag te gaan met toevoeging van functionaliteit, maar bovenal meer communicatiemogelijkheden. De softwareapplicatie werd door Opal aangepast zodat deze geschikt werd voor communicatie via WiFi en ook via GPRS/UMTS. De hardware werd uitgebreid met de Datalogic Memor; compact, economisch geprijsd en beschikbaar in WiFi, maar ook in GPRS uitvoering zodat monteurs met servicewagens die veel onderweg zijn ook eenvoudig onderweg hun bestellingen kunnen plaatsen.

Fase 3

De Datalogic Memor werd voorheen in twee verschillende configuraties ingekocht: alleen WiFi, of WiFi+GPRS. Het model met GPRS was een duurdere variant. Toen er uitbreiding nodig was, is er een overstap gemaakt naar de Honeywell Dolphin 6000. Daarmee kreeg Lasaulec namelijk één apparaat in beheer dat goedkoper was dan beide varianten van de Datalogic Memor en ook de juiste laser scanner aan boord heeft. Lasaulec hoeft dus nu maar één type apparaat uit te geven en te beheren.

Motorola MT2070 in gebruik bij Lasaulec

De nieuwe situatie en de laatste wijzigingen

De oude oplossingen met de Motorola MT2070 en de Datalogic Memor worden door Lasaulec nu vooral in haar eigen vestigingen gebruikt. De Honeywell Dolphin 6000 is met succes in gebruik genomen. Er zijn een aantal wijzigingen in de MCL software gedaan om de klanten een nog completere oplossing te bieden. Lasaulec biedt haar klanten nu namelijk de mogelijkheid om bestellingen van andere leveranciers op te nemen met de Dolphin 6000. Ook kunnen de klanten van Lasaulec nu zelf bepalen of zij hun bestellingen aan Lasaulec eerst naar de webshop van Lasaulec versturen en deze daar nog controleren, of dat zij de bestelling rechtstreeks vanuit het apparaat definitief maken. Voor de klanten van Lasaulec zijn dit belangrijke en waardevolle toevoegingen.

Honeywell Dolphin 6000- in gebruik bij Lasaulec

Opal

De samenwerking met Opal is volgens Hessel Hogendorp als zeer prettig ervaren. “Het is een fijne club om mee te werken, en waar je ook echt mee samen werkt. Opal sprong er niet alleen uit vanwege haar scherpe prijs, maar ook de visie van Opal sprak ons aan. Ze zijn meer dan een hardware leverancier, zij hebben met ons meegedacht en hadden voor ons echt een toegevoegde waarde gedurende het gehele traject. Wij hebben nu geen scanoplossing gekocht, maar een manier om ons bij de klant te onderscheiden”, aldus Hessel Hogendorp.