Gesproken met Edwin Wessels – ICT Traject Manager

Over Brinks Transport

Brinks Transport Rijssen BV is 150 jaar geleden met paard en wagen als bodedienst ontstaan en inmiddels uitgegroeid tot een logistiek dienstverlener die thuis is in alle segmenten van de logistieke markt. Brinks Transport is de afgelopen jaren sterk gegroeid en heeft inmiddels meerdere warehouses in Rijssen en omgeving.

Anno 2015 biedt het bedrijf meer dan de oorspronkelijke transportdiensten. Brinks Transport verzorgt (inter)nationale verhuizingen voor zowel bedrijven als particulieren en biedt tevens opslagmogelijkheden en voorraadbeheer vanuit het magazijn in Rijssen. Dit gebeurt voor alle markten van badkamers en keukens tot aan seizoengebonden artikelen zoals tuinmeubelen.

Brinks Transport Rijssen BV

Van handmatige naar digitale orderpicking

Door de groei van het bedrijf was het noodzakelijk processen in het magazijn te automatiseren. Drie jaar geleden implementeerde Brinks Transport reeds het Transport Management Systeem van Nachon, maar het handmatig invoeren van goederen en orders nam veel tijd in beslag. Om nog efficiënter te werken en magazijnprocessen te digitaliseren, adviseerde Nachon in januari 2014 OPAL in te schakelen.

Honeywell Intermec CK3X

Tijdens het gesprek tussen Brinks Transport en OPAL kwam naar voren dat het verwerken van goederenontvangst, de voorraadstatus en orderpicking sneller moest verlopen. Na twee gesprekken had OPAL een functioneel ontwerp klaar. Naast de software heeft OPAL samen met Brinks Transport een hardware selectie gedaan waarin de Honeywell Intermec CK3X als meest geschikt apparaat naar voren kwam. De CK3X is uitgerust met een EX25 Near/Far 2D imager waardoor een barcode met een afstand van 15 cm tot 15 meter eenvoudig uitgelezen kan worden. Daarnaast heeft de CK3X een intern flashgeheugen van 1GB, een valbestendigheid tot 1,5 meter en optioneel een pistoolgreep voor intensieve scantoepassingen.

Deze mobiele computer registreert met de softwareoplossing van OPAL niet alleen de artikelgegevens, maar ook de locatie, orderpicking gegevens en verplaatsing van het artikel. Een ander voordeel van het gebruik van de CK3X en de koppeling van de OPAL softwareoplossing met het Nachon TMS is dat rapporten niet meer op kantoor uitgeschreven hoeven te worden. Met één druk op de knop worden alle gegevens uit de mobiele computers gelezen wat uiteraard veel tijd scheelt en bovenal fouten sterk reduceert.

Het implementeren van het nieuwe systeem was voor zowel Brinks Transport als voor OPAL een interessante uitdaging. Doordat het nieuwe systeem vóór de start van het nieuwe tuinmeubelseizoen operationeel moest zijn, was het namelijk noodzakelijk om het project binnen 6-7 weken te implementeren. Desondanks waren de systemen van OPAL ruim voor de streefdatum gereed en is de deadline van het project gehaald.

Een andere werkwijze: even wennen

De reacties van de magazijnmedewerkers van Brinks Transport waren niet meteen positief. Het scannen van producten zorgde voor een compleet andere werkwijze, die niet meteen met open armen werd ontvangen. Daarnaast moesten de medewerkers vaak zoeken naar de barcode op de producten van de klant. Het heeft enige tijd gekost voordat de gewenning er was. Het constateren van deze ervaringen zorgde voor een andere werkwijze tussen Brinks Transport en haar opdrachtgevers. Barcodestickers worden nu van tevoren door de klant op een vaste locatie geplakt. De magazijnmedewerkers kunnen hierdoor snel en efficiënt werken. Het wennen aan de nieuwe werkwijze duurde echter niet lang. Na een week waren de negatieve geluiden omgebogen naar positieve reacties. De medewerkers geven aan dat het scannen veel tijd scheelt en er geen controle meer nodig is, omdat de CK3X alles nauwkeurig en snel registreert. Wat als gewenning begon, is nu voor de magazijnmedewerkers ook onmisbaar geworden.

Het aantal gebruikers van de Honeywell Intermec CK3X is na de ingebruikname snel uitgebreid. Brinks Transport is begonnen met één persoon die de mobiele computer gebruikte voor de registratie van ontvangen goederen. Nu werken alle magazijnmedewerkers met mobiele computers en zijn de processen allemaal gedigitaliseerd.

Toekomstperspectieven

Edwin is zeer enthousiast over de toekomst. “Zowel het bedrijf als de gebruikte software blijft zich ontwikkelen, waardoor ik me niet voor kan stellen dat de software er aan het eind van dit jaar er hetzelfde uitziet als de huidige situatie”.

Het enige onderdeel dat Edwin Wessels momenteel mist, is de real-time communicatie tussen de scanners en de software. Door synchronisatie intervallen kunnen er in extreme gevallen verschillen optreden bij het uitwisselen van bestanden. “Wij zijn bij Brinks Transport met simpele basisfunctionaliteiten begonnen, maar het wordt tijd dat het platform met ons meegroeit”. De voorbereidingen voor de real-time communicatie zijn hiervoor door OPAL samen met Brinks Transport en Nachon TMS partner Transport-Info in gang gezet.

De ervaring van Brinks Transport met OPAL is als zeer betrouwbaar gebleken. Edwin is vanuit Nachon TMS Software doorverwezen naar OPAL en dit bleek meteen de juiste partner voor Brinks Transport. “OPAL denkt goed mee, maar is ook kritisch. Indien een oplossing wel of juist niet kan, zijn ze duidelijk en zeggen ze ook waar het op staat” aldus Edwin Wessels.

Brinks Transport