Labels voor extreme omstandigheden

Over Biobank  Maastricht UMC+

In BioBank Maastricht UMC+ vindt opslag plaats van grote verzamelingen biologisch materiaal voor wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor heeft BioBank de beschikking over koelkasten, vriezers, ultra-low vriezers en vloeibare stikstofvaten, waardoor opslag in een brede temperatuurrange mogelijk wordt gemaakt. De afgelopen jaren heeft BioBank een enorme groei doorgemaakt waarbij er momenteel alleen al in de ochtend 2.000 nieuwe samples worden verwerkt.

Labels met strenge eisen

Deze samples moeten allen gelabeld worden. Een uitdaging, omdat het label dat op de reageerbuisjes wordt geplakt, bestand moet zijn tegen extreme omstandigheden. Zo moet de tekst op de labels na 10 jaar nog leesbaar zijn en moet het label blijven plakken bij zeer lage temperaturen (denk hierbij aan vloeibare stikstofvaten). Daarnaast moeten de labels bestand zijn tegen verschillende chemicaliën die gebruikt worden in een laboratorium.

Zoeken van de juiste partner

BioBank zocht een nieuwe leverancier voor labels en linten, omdat de fabrikant van de label robot niet in de juiste producten kon voorzien. OPAL was reeds een betrouwbare partner voor het leveren van een ander soort label en daardoor werd OPAL benaderd voor deze nieuwe opdracht.

De samples die iedere dag worden geproduceerd, worden voorzien van een label. Deze labels worden afgedrukt via de label robot. Naast de eisen vanwege de extreme temperatuur omstandigheden, moeten de labels en linten dus ook compatibel zijn met de label robot van BioBank. Het label moet stug zijn en het lint soepel. De labels moeten stug genoeg zijn om in de label robot een hoek om te gaan, maar ook soepel genoeg om daarna los te laten.

OPAL is specialist in labelling & printing oplossingen, maar toch was de opdracht van BioBank een uitdaging. Een label met dergelijke eisen was geen standaard product uit het assortiment van OPAL. Daar begon een strenge selectieprocedure.

Wij zijn zeer te spreken over de geboden oplossing. De labels zijn al geruime tijd in productie en de combinatie van labels en linten functioneert naar behoren. Tevens heeft OPAL altijd goed meegedacht en er alles aan gedaan om de juiste oplossing te vinden. OPAL is voor BioBank Maastricht UMC+ dan ook zeker een betrouwbare partner in het leveren van labels en linten.

Claudia Bosma, Coördinator BioBank Maastricht UMC+

Het resultaat

OPAL kwam uit bij een partner die garandeerde de juiste labels van excellente kwaliteit te bieden. Hoewel er wel testmateriaal werd verschaft, waren de labels qua afmeting niet (direct) compatibel met de label robot. Door wat aanpassingen heeft BioBank het label toch kunnen testen en bleek de juiste oplossing te zijn gevonden. De cryogene labels van 13 mm x 35 mm voldoen aan de eisen voor de label robot en zijn bestand tegen chemicaliën én opslag in omstandigheden van -20 °C tot -196 °C. Daarnaast heeft OPAL de juiste linten geboden met een afmeting van 35 mm x 450 mm. Een voordeel van deze linten is, dat deze in de kleinste breedtemaat verkrijgbaar zijn. Hierdoor is er minder restafval. BioBank en OPAL hebben hiermee samen de juiste labels en linten afgestemd.

Connect vandaag nog met ons team

Bel me terug