Gesproken met: Leon de Neef, IT manager

Over Klevenberg Shipping center

Klevenberg Shipping center is opgericht in 1898 en heeft het sindsdien tot haar taak gemaakt om schepen te voorzien van voorraad en onderdelen. Dit begon ruim 100 jaar geleden met de ouderwetse Parlevinker maar is ondertussen uitgegroeid tot een ingewikkeld logistiek proces voor scheepsbevoorrading van merendeels zeevaartschepen in, maar ook buiten Nederland. Naast scheepsbevoorrading zorgt Klevenberg shipping center tevens voor de opslag van scheepsonderdelen voor zeevaartbedrijven.

Het nieuwe magazijn

Sinds 2008 doet Klevenberg dit vanuit hun nieuwe adres in Rotterdam met een groter magazijn van ongeveer 11.000 m². In het oude magazijn aan de Waalhavenweg in Rotterdam hadden zij door de meerdere kleine loodsen een goed logistiek overzicht. Dat het nieuwe magazijn aan de Bunschotenweg groter is en uit één grote ruimte bestaat kan men goed merken. Hierdoor raakt men namelijk het overzicht soms kwijt en raken producten en pallets soms tijdelijk even zoek. Al snel ontdekten zij dat de manier van werken aangepast zou moeten worden, om de ergernissen en frustraties tegen te gaan die men nu soms ondervind.

Opal

Om de huidige situatie te verbeteren is men bij Klevenberg op zoek gegaan naar een ERP systeem. Deze hebben zij gevonden bij 7T software, een partij die specialisme heeft op maritiem gebied.  De bijpassende hardware miste nog. Voor de hardware ging de voorkeur uit naar Motorola. Na gedegen onderzoek kwam al snel Opal naar voren. Opal kon hen de hardware, het draadloos netwerk en de gehele magazijn codering (inclusief (diepvries) locatiecodering, belijning en aluminium vloerlabels) leveren. Het gehele magazijn is voorzien van een draadloos netwerk wat is ingericht door Opal. Opal heeft dit uitgerust met een primaire en een back-up switch, zodat Klevenberg altijd van een functionerend netwerk is voorzien. De keuze is gemaakt voor de robuuste handheld computer van Motorola, de MC9090 en een aantal printers van Zebra, om alles correct te kunnen coderen.

De toekomst

Door het in gebruik nemen van het totale pakket verwacht Klevenberg er veel voordeel uit te halen. Er zullen minder naleveringen zijn, omdat orders compleet klaar kunnen staan en deze gemakkelijk en snel te controleren en te laden zijn. Ook zijn de verschillende processen in het magazijn straks beter controleerbaar en kunnen eventuele fouten makkelijker en snel hersteld worden. Dit alles zal natuurlijk pas echt blijken als alles in gebruik is, maar Leon de Neef heeft er een goed gevoel bij en verwacht ook heel veel van deze veranderingen in het magazijn. Mede dankzij de goede samenwerking met Opal, die het goed en professioneel hebben aangeleverd verwacht Leon de Neef dat het extra werk en alle andere bijkomende nadelen in de toekomst achterwege zullen blijven. Hij was ook aangenaam verrast door de aanpak van Opal. De open communicatie, de adviezen, manier van werken en natuurlijk de prijs heeft er zorg voor gedragen dat hij het een zeer prettige samenwerking vond en Opal zeker aan derden zal aanraden als leverancier van de hardware, maar ook als aanbieder van totaaloplossingen.