Gesproken met Martin vastenhout, Directeur

Over Landgoed Schovenhorst

De Stichting Schovenhorst doet de publieke openstelling van de bomentuinen op Landgoed Schovenhorst in Putten. Sinds 1967 is het landgoed het decor van activiteiten op het raakvlak van cultuur en natuur, zowel educatief als recreatief. Hiervoor is 1 medewerker fulltime en 2 medewerkers parttime in dienst van de stichting. Zij worden in de uitvoering van de werkzaamheden ondersteund door een enthousiaste groep van ruim 40 vrijwilligers.

 

Sfeerimpressie van Landgoed Schovenhorst Sfeerimpressie van Landgoed Schovenhorst

 

 

De oude situatie

Landgoed Schovenhorst maakt al ruim 10 jaar gebruik van donateurspassen, ook wel ‘Vriendenpas’ genoemd. Deze pas geeft ‘Vrienden van Schovenhorst’ kortingen op activiteiten die op het landgoed plaats vinden. Deze passen werden voorheen door de medewerkers van Landgoed Schovenhorst handmatig gemaakt. Er werden kaartjes geprint en deze werden vervolgens handmatig gelamineerd. Dit kostte de medewerkers veel tijd, was zeer bewerkelijk en het oogde minder professioneel. Vanuit Zebra kreeg landgoed Schovenhorst de mogelijkheid een cardprinter aan te schaffen.

De nieuwe situatie

Martin Vastenhout, nu ruim een jaar werkzaam bij Landgoed Schovenhorst, noemt de oude situatie bewerkelijk en weinig professioneel. “Het handmatig maken van passen is niet meer van deze tijd, dit moest beter kunnen”, aldus Martin Vastenhout. De stichting kreeg toen via Zebra de mogelijkheid om een Zebra ZXP3 cardprinter aan te schaffen, na enig testen bleek dit een zeer goede oplossing te zijn voor het maken van de donateurspassen. De printer drukt snel en met goede kwaliteit de passen in kleur af. Het vergemakkelijkt niet alleen het werk, het ziet er ook nog eens zeer professioneel uit. De Zebra ZXP3 is nu twee seizoenen gebruikt en de passen worden goed ontvangen bij de Vrienden van Schovenhorst.

Vriendenpas Schovenhorst

Nieuwe mogelijkheden met de ZXP3

Collectiebeheer

Bij Landgoed Schovenhorst ziet men meer mogelijkheden met de Zebra ZXP3 cardprinter. “Wij zijn een museum, een museum met bomen, die voorzien moeten worden van informatie. Wij bestellen nu bordjes met gravering en ontvangen deze dan ongeveer 2 weken later. Maar met de ZXP3, die wij toch in gebruik hebben, bestaat de mogelijkheid om deze eenvoudig zelf te printen en te bevestigen. De kleinere cards die ook beschikbaar zijn voor deze printer kunnen we eenvoudig zelf drukken en vervolgens bevestigen aan de collectie. Dit zijn kleinere cards die men vaak aan een sleutelbos bevestigd. Maar ook de ‘normale’ cards zouden hier geschikt voor zijn. De Zebra cards zijn van duurzaam materiaal, waardoor deze ook buiten goed leesbaar blijven, ongeacht de blootstelling aan verschillende weersomstandigheden. Het inzetten van de Zebra ZXP3 voor deze toepassing scheelt ons wachttijd en geld.”

Kinderprogramma’s

Voor de ZXP3 zijn er ook mogelijkheden om ingezet te worden bij diverse kinderprogramma’s die op het landgoed georganiseerd worden, voor het uitreiken van prijzen tot controleren van de rugzakjes die bij een aantal activiteiten meegegeven worden. “De Zebra ZXP3 biedt ons verschillende nieuwe mogelijkheden die het werken voor ons en onze vrijwilligers vereenvoudigen. Nu printen we er de donateurspassen mee, maar we willen onze museumcollectie er mee gaan merken, kinderprogramma’s mee invullen en als controlemiddel gebruiken”. Dit wil Martin Vastenhout deels dit seizoen gaan doorzetten.

 

ZXP3 in gebruik bij Schovenhorst voor Vriendenpas Zebra ZXP3 bij landgoed Schovenhorst

 

 

De toekomst van Landgoed Schovenhorst met de Zebra ZXP3

Men heeft meer plannen met de Zebra ZXP3 printer voor Landgoed Schovenhorst. Zo willen ze deze printer ook gaan inzetten voor het gebruik bij voorraadbeheer. Er kunnen met deze printer in combinatie met de passen met een kleefzijde eenvoudig (tijdelijke) duurzame stellingetiketten worden gemaakt. Op deze manier kunnen zij eenvoudig de voorraad beheren en rekken eenvoudig inrichten en herinrichten, zonder dat er dure stellinglabels nodig zijn.

Nog verder in de toekomst ziet men bij Landgoed Schovenhorst een elektronisch betaal/consumptie systeem in gebruik. “Maar dat is nog toekomstmuziek, ik zie met de donateurspassen hier wel voldoende mogelijkheden toe, hoe dit precies vorm gaat geven weten we nog niet. Men zou bijvoorbeeld de passen op kunnen waarderen en eventuele kortingen die per pas meteen juist worden doorberekend. Maar dit is iets voor op de lange termijn”.

“Je neemt een cardprinter in gebruik voor het printen van de donateurspassen, maar gaandeweg loop je tegen zoveel mogelijkheden en toepassingen aan die wij ook met deze ZXP3 in kunnen vullen. En dit alles met deze kleine, compacte printer van Zebra. Toen wij deze printer in gebruik namen hadden wij dit niet verwacht. Wat een prachtproduct is dit van Zebra!” aldus een enthousiaste Martin Vastenhout.