Het is waarschijnlijk iedere gebruiker van een thermische printer weleens overkomen.  De printer  drukt dagelijks zijn portie barcode etiketten uit, alles ziet er goed uit en er zijn geen klachten. Toch gebeurt het regelmatig dat er onverwachts een klacht vanuit het veld komt dat de codes niet te lezen zijn. De oorzaak: een onopgemerkt defect aan de printkop. Op de afbeelding hieronder kunt u zien wat de oorzaak van de onleesbare barcode is:

Voorbeeld_goede_en_slechte_barcode

Bovenstaande barcodes zijn identiek. Het enige verschil is dat de tweede code is gedrukt met een defecte printkop waardoor het tweede streepje van de code beschadigd is. De oorzaak van deze witte streep  zijn een of meerdere kapotte dotjes (dit zijn de elementen waaruit de printkop is opgebouwd).  De code is hierdoor onleesbaar geworden. In dit voorbeeld is dit fenomeen nog goed zichtbaar en wordt waarschijnlijk  op tijd opgemerkt. Anders wordt het als het kapotte elementje precies tussen de leesbare tekst loopt.

De levensduur van een printkop is afhankelijk van een groot aantal factoren. Toch kunt u de door gestructureerd onderhoud te plegen en het volgen van een aantal tips, de levensduur van de printkop aanzienlijk  verlengen en zodoende het bovenstaande scenario tot een minimum beperken.

Hieronder ziet u 2 close-ups van een printkop:

GoedePH

Een goed onderhouden printkop

SlechtePH

Een slecht onderhouden printkop

Even een korte uitleg van de 2 belangrijkste onderdelen van een thermische printer

De printkop

Het belangrijkste en tevens meest gevoelige onderdeel van een thermische printer is de printkop. Een printkop is opgebouwd uit honderden onafhankelijk aan te sturen keramische warmte-elementen (zie foto’s hierboven). Dit hoogstaand stukje techniek zorgt samen met de besturing (microprocessor) voor de overdracht van de inkt (folie, ribbon) op het papier of, zoals bij thermische printers zonder inktrol, voor de warmteoverdracht direct op het thermisch papier.

De platenroller

De platen is altijd direct onder de printkop gepositioneerd en is meestal uit een rubberachtig zacht materiaal vervaardigd.  Deze rol wordt aangedreven door een stepper motor en zorgt voor het transport van de etiketten of andere printbare media. Ter bescherming van de printkop heeft de platen roller ook een dempende functie. Als de platen roller vervuild raakt, wordt deze glad met als gevolg dat de media niet meer goed getransporteerd wordt.

Bedreigingen voor uw printkop

Er zijn diverse invloeden waardoor uw printkop kan verslijten. Dit zijn de meeste oorzaken van het verslijten van de printkop:

 • Slijtage door wrijving
 • Vervuiling  (stof, metaaldeeltjes, fijnstof enz.)
 • Roest door gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen
 • Vocht
 • Ophoping van residu als gevolg van een onjuiste afstelling van de printer
 • Niet correct afgestelde printkop

Tips voor een langer leven van uw printkop

Met het opvolgen van de onderstaande tips kunt u de leeftijd van uw printkop aanzienlijk verlengen:

 • Zet de printer voor iedere vorm van onderhoud eerst uit.
 • Gebruik alleen media of combinaties van media die geschikt  zijn voor het gebruik in thermische printers. Win hierover advies in.
 • Reinig na iedere mediawissel (lintfolie en etiketten) de printkop en de platenroller.
 • Gebruik voor het schoonmaken vezelvrije doekjes  gedrenkt in een beetje Isopropyl alcohol. Ook de door de fabrikanten geadviseerde schoonmaak middelen zijn meestal geschikt. Gebruik geen andere vloeistoffen, deze kunnen water en olieresiduen bevatten die de werking van de printer nadelig beïnvloeden.
 • Laat de printer, afhankelijk van gebruik en locatie, regelmatig controleren door een monteur. Dit is natuurlijk niet nodig bij een eenvoudige desktop printer.
 • Raak de elementen van een printkop niet met de handen/vingers aan.
 • Vermijd ieder contact van de printkop elementen met metalen voorwerpen.
 • Gebruik voor iedere toepassing (afhankelijk van de lint/etiket combinatie) de juiste printsnelheid, printkop druk en temperatuur.  Als na verloop van tijd een hogere temperatuur of kopdruk nodig is om hetzelfde resultaat te krijgen, is dit een teken dat er iets niet in orde is.
 • Maak een onderhoudsschema als de printer in een vuile en stofrijke omgeving staat.
 • Bewaar media altijd in afgesloten dozen.

Meer informatie of reageren?

Wij hopen hiermee het onderhoud van uw thermische printer, met name de printkop, een stuk duidelijker gemaakt te hebben.
Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen via www.opalbv.com of telefonisch via +31 (0)88 23 53 400. Heeft u nog tips voor het onderhoud van de printkop die wij hier over het hoofd zien? Laat dan onderstaand een reactie achter!