Een optie voor labelprinters: Een peeler…  Wat is dat?

U heeft misschien wel eens de rare kreten zien staan bij informatie en opties van een labelprinter. De, voor de meesten, onbekende kreten zoals peel optie, peeler, label peeler, label taken sensor, liner take-up, peel-off, self-strip etc.? Maar wat houdt dat nou helemaal in, zo’n peeler? En hoe werkt een peeler? En wanneer gebruik je een peeler?

Een peeler is bij veel labelprinters als extra optie verkrijgbaar en zorgt ervoor dat het label na afdruk wordt gescheiden van het achterpapier (het gelige ‘folie’ waar de labels op zitten, ook wel liner of backing genoemd). In het Nederlands wordt een peeler ook wel peller of pel-mechanisme genoemd. Dit stelt de gebruiker van de printer in staat om een label direct van de printer af te nemen en ergens op te plakken.

De meeste peelers zijn voorzien van een sensor die controleert of het afgedrukte label is weggenomen door een gebruiker. Dit wordt ook wel ‘present sensor’ of ‘label taken sensor’ genoemd. U kunt uw printer zo instellen (of laten instellen) dat u een printopdracht van meerdere labels naar een printer kunt versturen en label nr. 2 pas wordt afgedrukt als label nr. 1 is afgenomen door de gebruiker. (Label nr. 3 wordt dan afgedrukt wanneer nr. 2 is afgenomen enz. enz.).

Wat zijn de voordelen van een peeler?

Peelers zijn uitermate geschikt om in te zetten op plekken waar u ter plaatse de labels aanbrengt, bijvoorbeeld bij een inpaktafel, in een laboratoria, een controlestation en een productielocatie. Met name als u meerdere objecten van een label moet voorzien op een dergelijk plek is een peeler een aardige handigheid en voorkomt eindeloos gepeuter op uw werkplek.

Verschil tussen passieve peeler en peeler met liner take-up

Passieve peelers zijn er dus met en zonder sensoren. Kenmerk van een passieve peeler is dat het label wel wordt gescheiden van de liner, maar de liner als een sliert uit de printer blijft hangen (blauwe lijn):

peeler 1

 

 

 

 

 

Een peeler met liner take-up zorgt ervoor dat de liner of backing weer netjes wordt opgerold in de printer, zodat u geen sliert in uw werkgebied hebt hangen (blauwe lijn):

Peeler 2

 

 

 

 

 

 

U heeft nu een printer zonder peller, maar u denkt nu, dat is handig, die peelfunctie! Het is in veel gevallen mogelijk om voor uw bestaande printer een peller te laten inbouwen. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Voorbeeld Peeler met Liner take-up op een Zebra ZM400

2013-04-22_1609