Over RFID is de afgelopen jaren al veel geschreven en gesproken. In het verleden hebben diverse bedrijven al geëxperimenteerd met RFID en enkele bedrijven werken er succesvol mee. Maar wat is RFID nu eigenlijk? Wat zijn RFID-tags en welke zijn er? Wanneer kan ik welke tags het beste gebruiken? Gedurende dit artikel worden deze vragen voor u beantwoord.

RFID in het kort

RFID staat voor Radio Frequency Identification. RFID is een vorm van identificatie waarmee goederen en personen van dichtbij of op afstand geïdentificeerd kunnen worden met behulp van tags.
Tags zijn kleine chips die een radiosignaal kunnen opwekken met een identificatiecode. RF staat voor het frequentiebereik wat varieert van 300 HZ tot 3000 Ghz. Een RFID-reader communiceert met een RFID-tag door middel van radiogolven. Hiervoor zijn al enkele gangbare frequenties zoals:RFIDBlog350

  • LF (Low-frequency, 125KHz)
  • HF (High-frequency, 13.56 MHz) 
  • UHF (Ultra-high-frequency, 860-950MHz)  

Er is voor deze verschillende frequenties gekozen omdat deze frequenties beschikken over verschillende eigenschappen zoals doordringbaarheid (bijv. objecten onder water kunnen gewoon geïdentificeerd worden) en leesafstand van verschillende objecten.
Voor de communicatie en identificatie op afstand worden radiosignalen gebruikt. Op de objecten (personen of goederen) worden radio-etiketten (tags) geplaatst in de vorm van passieve, semi-passieve of actieve chips.

RFID-tags

Zoals u hierboven al las zijn er drie soorten RFID-tags op de markt:

  • Passieve tags
  • Semi-passieve tags
  • Actieve tags

Passieve tags

Passieve tags zijn niet voorzien van een stroombron. Deze tags zijn afhankelijk van een RF-antenne en RF-lezer. Op deze manier wordt de tag geactiveerd en kan de informatie worden uitgelezen. Deze tags zijn het goedkoopst en hebben een beperkte leesafstand en een kleine opslagcapaciteit.

Semi-Passieve tags

Semi-passieve tags bevatten ingebouwde batterijen die de chip voorzien van energie. De chip wordt niet voorzien van stroom door de RF-lezer, maar wordt hier wel door geactiveerd. De semi-passieve tags zijn niet in staat om zelfstandig een signaal te versturen naar de RF-reader. Grote voordelen zijn dat semi-passieve tags bij een lager stroomvermogen kunnen werken over een grotere afstand dan passieve tags en goedkoper zijn dan actieve tags.

Actieve tags

Bij actieve tags wordt er gebruik gemaakt van een batterij om de microchip te voorzien van stroom. Actieve tags zijn in staat om zelfstandig een signaal te kunnen versturen naar de RF-reader. Deze tags zijn uitermate geschikt voor het volgen van waardevolle goederen over een grotere afstand. Nadeel is dat deze tags duurder zijn en de levensduur afhankelijk is van de batterij die in de chip zit. Het leesbereik is onder optimale omstandigheden maximaal 300 meter.

Wanneer kan ik welke tags het beste gebruiken?

Momenteel wordt RFID voornamelijk in de logistieke sector gebruikt. Bij toepassingen voor passieve tags moet u dan met name denken aan het identificeren van artikelen.  Bij passieve tags met chip zijn dat o.a. voertuigen, dozen, bagage, pallets, artikelen inkomend en uitgaand en voorraadbeheer. In het geval van semi-passieve en actieve RF-tags met chip zal dat met name door de hogere prijs geschikt zijn voor:  voertuigen, pallets, voorraadbeheer en plaatsaanduiding van voorwerpen.

Waaruit bestaat een RFID-systeem?RFIDBlog350

In de regel bestaat een RFID-systeem uit de volgende drie onderdelen:

  • RFID-tag(s)
  • RFID-reader(s)
  • Systeemsoftware (ook wel middleware genoemd)

Meer informatie of reageren?

Wilt u meer weten over RFID? Of weten hoe u met behulp van deze technologie uw bedrijfsprocessen kunt optimaliseren? Bezoek onze RFID-pagina of neem contact op via telefoonnummer: +31 (0)88 235 3400.
Wij zijn zeer benieuwd u hoe tegen RFID aankijkt of bekend bent met bepaalde vraagstukken welke mogelijk met behulp van RFID kunnen worden opgelost. Laat hieronder uw reactie achter!