Welke instellingen zijn mogelijk op een barcode scanner?

Prefix, suffix en Dataformat. Dit zijn termen die u, als u gebruik maakt van barcodescanners, ongetwijfeld wel eens voorbij heeft horen komen. Wat is prefix, wat is suffix en waarom gebruikt men dataformat? Wat doet dit met mijn barcodescanner en de gegevens die gescand worden en hoe kunnen deze mijn werk eenvoudiger maken?

We zullen nu even kort de termen prefix, suffix en dataformat toelichten.

Wat is Prefix en Suffix?

Een prefix is een extra stukje informatie die met de data uit de gescande barcode naar de computer zal worden verstuurd. Deze data komt voor de daadwerkelijke inhoud van de gescande barcode komt te staan. Bij een suffix is dit hetzelfde. Het verschil is dat bij een suffix de extra informatie achter de inhoud van de gescande barcode komt . Een prefix of een suffix zijn voor barcodescanners instelbaar. Ze kunnen normale tekens bevatten zoals letters en cijfers maar ook bijvoorbeeld een enter (in het geval van een suffix). Hiermee kan bijvoorbeeld de volgende gescande barcode op een nieuwe regel weergegeven worden. Ook is er de mogelijkheid om bepaalde keyboard toetsencombinaties door te sturen voordat de barcode doorgestuurd wordt als prefix bijvoorbeeld.

Als u een prefix of suffix gaat instellen kunt u zelfs aangeven of deze moet gelden voor alle barcode types (symbologie) die u scant of alleen voor specifieke barcode types. Deze instellingen kunnen variëren per merk en per type scanner. Raadpleeg de handleiding van de betreffende scanner voor meer informatie over het instellen van de prefix en suffix. Alle handleidingen van barcodescanners zijn bij Opal eenvoudig te downloaden.

 Wat is Dataformat?

U kunt op een barcodescanner ook eventueel een Dataformat instellen, hiermee kunt u de gescande barcode ‘manipuleren’. Denk bij gebruik hiervan bijvoorbeeld aan:

  • Verwijderen van bepaalde gescande tekens (bijvoorbeeld een interne code die u in de barcode meegeeft maar later niet zichtbaar wilt hebben)
  • Doorsturen van een bepaald aantal tekens uit de barcode (bijvoorbeeld alleen de eerste karakters uit de barcode)

Een Dataformat kan worden ingesteld voor ieder barcode type of voor specifieke barcode types en kan worden ingesteld voor barcodes met een bepaalde lengte of voor iedere lengte. Ook voor het instellen van een Dataformat geldt dat dit per barcodescanner weer anders werkt, kijk daarom altijd in de handleiding van de barcodescanner. De meeste fabrikanten hebben een (gratis) software applicatie waarmee prefix/suffix en dataformat geconfigureerd kan worden. Deze applicaties zijn vaak bij de fabrikant te downloaden en eenvoudig in gebruik. Heeft u toch hulp nodig, neem contact op met OPAL.

Maken deze mogelijkheden mijn werk eenvoudiger?

Door een paar instellingen kan uw werk een stuk eenvoudiger worden. Denkt u hierbij aan alle enters die u telkens handmatig intoetst nadat u een barcode heeft ingescand, de tab toets die u telkens weer moet intoetsen om in het volgende veld te komen. U wilt een haakje open “(” en een haakje sluiten “)” voor en achter de gescande data hebben? U wilt uw check digit (het controle nummer in de barcode) wel of niet zichtbaar hebben? Dit is maar een kleine greep van ergernissen die u vrij eenvoudig kunt oplossen met een prefixsuffix of dataformat.

OPAL oplossingen

Oplossingen van OPAL zijn flexibel en modulair zodat je een systeem krijgt wat snel geïmplementeerd is en meetbaar resultaat geeft. Dit zorgt ervoor dat we onze oplossingen snel en effectief kunnen integreren met bestaande systemen zoals SAP (EWM), Microsoft Dynamics, Oracle, Manhattan WMS, Afas, Exact e.d.. Bij een IT oplossing van OPAL hoort een uitstekende dienstverlening en vlekkeloos incidentenbeheer voor uptime en continuïteit van je systeem.

Producten

Bij OPAL streven we ernaar om een complementair aanbod te kunnen bieden van producten die ingezet kunnen worden voor het verbeteren van operationele processen. Daarbij letten we vooral op de toegevoegde waarde en unieke kenmerken van producten waar gebruikers waarde aan hechten. Zeker zo belangrijk is de kwaliteit, kennis, ervaring en commitment van de vendor voor het specifieke marktsegment van het betreffende product. Daarom heeft onze webshop dus geen 30 modellen barcode scanner met dezelfde kenmerken. Wij bieden een selectief aantal devices van betrouwbare merken met een uitstekende staat van dienst voor een eerlijke prijs. Advies nodig? Connect vandaag nog met ons team.

Barcode
Scanners

Label
Printers

Mobiele
Computers

Software

RFID

Connect vandaag nog met ons team

Bel me terug