Welke ribbons zijn geschikt voor welke etiketten?

Ribbons, een term die vaak bij labelprinters voorkomt. Wanneer wij over ribbons spreken bedoelen wij hiermee het inktlint welke in labelprinters gebruikt wordt (ook wel eens carbonlint of folie genoemd).  Hiermee kun je het etiket (ook wel label genoemd) bedrukken,

Bij het kiezen van de inktlinten in combinatie met de etiketten dien je rekening te houden met bepaalde factoren. Het is namelijk niet altijd mogelijk om ieder etiket met ieder soort ribbon te bedrukken. Om hier rekening mee te kunnen houden dien je eerst te weten welke soorten materialen voor zowel de etiketten als ribbons er zijn.

In dit artikel gaan wij antwoord geven op de volgende vragen:

  • Welke typen ribbons zijn er?
  • Welke typen ribbons kan ik gebruiken icm welke typen labels?

Welke typen ribbons zijn er?

Allereerst gaan we de verschillende ribbons die verkrijgbaar zijn toelichten. Er zijn grofweg 3 typen ribbons. Deze staan hieronder vermeld:

  • Wax-ribbon (was materiaal wat zachter is)
  • Wax/resin-ribbon (was/hars materiaal wat qua afdruk slijtvaster is)
  • Resin-ribbon (hars materiaal wat qua afdruk de beste kwaliteit geeft)

De bovenstaande materialen staan oplopend geselecteerd op prijs en kwaliteit. Wanneer je een bepaald etiket heeft geselecteerd moet je goed gaan kijken welke ribbons wel en niet geschikt zijn voor de geselecteerde etiketten.

Welke typen ribbons kan ik gebruiken i.c.m. welke typen labels?

Onderstaand hebben wij in een schema een grof overzicht gemaakt van de juiste label/ribbon combinatie:

Labelmateriaal Type ribbon
Wax Wax/hars Hars
Papier (DT) N.V.T. N.V.T. N.V.T.
Papier (TT) X
Polyethyleen X X
Polyester X X
Polypropeen X X


Zoals u hierboven ziet zijn bepaalde combinaties van etiketten en labels niet mogelijk. Dat heeft te maken met de chemische reactie van de materialen die met elkaar in aanraking komen. Des te beter de kwaliteit van het materiaal is, des te harder het materiaal van de ribbon moet zijn. Anders kan de afdruk niet hechten op het etiket. De afdruk kun je er dan zo weer vanaf vegen nadat het label bedrukt is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie ontvangen over welke labels en ribbons u het beste kunt inzetten voor uw toepassing? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer: +31 (0)88 235 3400 of bezoek onze website: www.opalbv.com.

Wilt je direct ribbons voor je labelprinter aanschaffen, ga dan naar onze webshop.

Producten

Bij OPAL streven we ernaar om een complementair aanbod te kunnen bieden van producten die ingezet kunnen worden voor het verbeteren van operationele processen. Daarbij letten we vooral op de toegevoegde waarde en unieke kenmerken van producten waar gebruikers waarde aan hechten. Zeker zo belangrijk is de kwaliteit, kennis, ervaring en commitment van de vendor voor het specifieke marktsegment van het betreffende product. Daarom heeft onze webshop dus geen 30 modellen barcode scanner met dezelfde kenmerken. Wij bieden een selectief aantal devices van betrouwbare merken met een uitstekende staat van dienst voor een eerlijke prijs. Advies nodig? Connect vandaag nog met ons team.

Barcode
Scanners

Label
Printers

Mobiele
Computers

Software

RFID

Connect vandaag nog met ons team

Bel me terug