Barcodes: het verschil tussen de 1d barcode en de 2d code

Barcodes, je komt ze overal tegen. Op verzendetiketten, producten, stellingen in winkels en de 2D codes bijvoorbeeld ook in tijdschriften of andere commerciële uitingen. Maar wat is nu het verschil tussen de “ouderwetse” 1D (lineaire) barcode en de 2D code?

De 1D barcode of streepjescode

Dit is de barcode die wij allemaal kennen (van onder andere de supermarkt), de barcode met de verticale zwarte strepen, ook wel lineaire of 1D barcode genoemd. Anders dan men zou verwachten staat de informatie die de barcode bevat juist in de witte ruimtes tussen de strepen in en kan maximaal 48 tekens bevatten. De meest voorkomende 1D barcodes zijn de GS1-128 (dit is de opvolger van EAN-128) en Code 39. Deze codes zijn met iedere 1D laserscanner te lezen. De lineaire codes hebben 1 groot nadeel: als de barcode namelijk slecht geprint is of een beschadiging heeft opgelopen zijn deze snel niet meer te lezen. Dit maakt ze minder geschikt voor robuustere omgevingen.

Hoe zijn deze codes te scannen?

  • Om deze barcode te kunnen scannen, moet de rode scanstraal verticaal over de gehele barcode liggen, de hele barcode moet geraakt worden door de scanstraal
  • De lineaire code kan met een 1D of 1D+2D scanner gelezen worden
  • De 1D scanners zijn vaak minder technisch, makkelijk in gebruik en goedkoper dan 2D scanners
voorbeeld 1D code

De 2D barcode

2D codes -ook wel QR-codes genoemd- zijn de codes die we tegenwoordig onder andere in veel reclame uitingen tegen komen. Deze codes bestaan vaak uit allemaal kleine blokjes en kunnen veel meer informatie bevatten dan de 1D barcodes met het maximum van 48 tekens. In één 2D code kan duizenden karakters bevatten, soms op zeer kleine oppervlaktes en toch nog leesbaar zijn. 2D codes zijn alleen leesbaar met een 2D scanner (imager). Vanwege hun kleine afmetingen zijn ze geschikt voor medische instrumenten en printplaten. Doordat deze codes zoveel informatie kunnen bevatten zijn ze ook zeer geschikt voor gebruik op medicatie. Een ander voordeel is dat bij beschadiging, de barcode nog uit te lezen is. Ook van 2D codes kennen we verschillende soorten, waar onder Data Matrix codes, PDF codes en QR-codes.

Hoe zijn deze codes te scannen?

  • De informatie in deze codes staat in 2 richtingen in de code, horizontaal en verticaal
  • Een 2D scanner mag ten opzichte van de barcode 360 graden georiënteerd zijn
  • Deze codes kunnen met een 2D of 1D+2D scanner gelezen worden
  • Deze scanners zijn over het algemeen complexer op technisch gebied en duurder dan 1D scanners

Samenvattend:

Producten

Bij OPAL streven we ernaar om een complementair aanbod te kunnen bieden van producten die ingezet kunnen worden voor het verbeteren van operationele processen. Daarbij letten we vooral op de toegevoegde waarde en unieke kenmerken van producten waar gebruikers waarde aan hechten. Zeker zo belangrijk is de kwaliteit, kennis, ervaring en commitment van de vendor voor het specifieke marktsegment van het betreffende product. Daarom heeft onze webshop dus geen 30 modellen barcode scanner met dezelfde kenmerken. Wij bieden een selectief aantal devices van betrouwbare merken met een uitstekende staat van dienst voor een eerlijke prijs. Advies nodig? Connect vandaag nog met ons team.

Barcode
Scanners

Label
Printers

Mobiele
Computers

Software

RFID

Connect vandaag nog met ons team

Bel me terug