Om (online) veilig met persoonlijke gegevens om te gaan, is het van belang dat uw draadloos netwerk van een goede beveiliging is voorzien. In deze blog gaan we dieper in op de vraag of de verbinding veilig is, welke vormen van beveiliging bestaan en hoe dit in een zakelijk draadloos netwerk optimaal ingezet kan worden.

Is mijn WLAN veilig?

Het is belangrijk om uw draadloos netwerk goed te beveiligen. Indien u dit niet doet, dan is het mogelijk dat andere mensen op uw internetverbinding meeliften of zelfs de mogelijkheid hebben om bij uw persoonlijke bestanden te komen. In de meeste gevallen worden modem-routers van providers reeds standaard beveiligd. U vindt dan onder op de modem-router uw SSID (naam van het draadloos netwerkt) en het bijbehorend wachtwoord. U kunt dit wachtwoord later wijzigen wanneer u daar behoefte aan heeft. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw modem-router.

Hoe kom ik er achter of mijn WLAN veilig is?

Dit is in gemakkelijk te achterhalen. Wanneer u voor de eerste keer met uw draadloos netwerk verbinding maakt, hoort deze om een wachtwoord te vragen. Is dit niet het geval en kunt u zo verbinden zonder wachtwoord? Dan is uw netwerk niet beveiligd! Raadpleeg de handleiding van uw modem-router hoe u het netwerk wél kunt beveiligen.

Blog-4-beveiliging

Maar wat is beveiliging dan?

De beveiliging is meer dan alleen uw wachtwoord. Er bestaan namelijk meerdere versleutelingstypen. Hieronder worden de verschillende vormen van beveiliging uitgelegd.

WEP:

WEP (ofwel Wired Equivalent Privacy) is een ouder type beveiliging. Op vooral oudere WLAN-apparatuur is dit het enige beveiligingstype dat wordt ondersteund. Tegenwoordig is WEP-beveiliging zeer onveilig, omdat het redelijk eenvoudig te kraken is.

WPA en WPA2:

WPA en WPA2 (ofwel WiFi Protected Access). WPA is de opvolger van WEP. WPA maakt uw netwerk veilig. WPA2 maakt uw netwerk nóg veiliger. WPA2 is op dit moment het meest actuele beveiligingstype dat bestaat. Wanneer u binnen uw netwerk apparaten heeft die wel WPA ondersteunen maar geen WPA2, is het zelfs mogelijk om “Mixed” modus aan te zetten. Hiermee worden apparaten die WPA en WPA2 gebruiken, beiden geaccepteerd. Hierdoor kunnen al uw apparaten toch gebruik maken van optimale beveiliging.

Is mijn Zebra / WiNG-netwerk veilig?

Ook binnen WiNG is het mogelijk om uw draadloos netwerk te beveiligen met alle bekende beveiligingstypen. Maar WiNG kan nog veel meer! Naast de bekende beveiligingstypen, is het namelijk ook mogelijk om units te verbinden op basis van een MAC-adres. Dit is het unieke adres dat ieder netwerk-apparaat vanuit de fabrikant heeft meegekregen.

Een gescheiden gastennetwerk

Naast het normale netwerk, is het tevens mogelijk om een gescheiden gastennetwerk te realiseren. Met de juiste configuratie is het mogelijk om een volledig gescheiden netwerk te creëren via uw bestaande (Zebra) access points. Naast de standaard toegangscombinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, is het tevens mogelijk om gebruik te maken van een Captive Portal. Een Captive Portal is een webpagina die wordt geopend zodra u wilt verbinden met het gastennetwerk. Deze pagina is naar eigen wens in te richten. U kunt gastgebruikers aanmaken door middel van gebruikersnaam en wachtwoord. Zonder deze logingegevens kan de gebruiker niet op internet. U kunt er tevens voor kiezen om de gast persoonlijke gegevens (zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres) te laten invullen, om vervolgens toegang tot het internet te geven.

De juiste partner voor uw netwerkverbinding

OPAL is expert in het realiseren van zakelijke draadloos netwerken en voert professionele site surveys uit om de beste draadloze infrastructuur in kaart te brengen. U bent bij ons aan het juiste adres vanaf WiFi-meting tot levering, installatie én beheer van uw access point en/of controllers. Klik op onderstaande knop voor meer informatie of bekijk de producten in onze webshop.

Nu zijn we op de hoogte welke beveiligingssoorten er bestaan en hoe een veilige WiFi-verbinding wordt gerealiseerd. Maar wat als u problemen ondervindt met de verbinding? Lees onze volgende blog over verbindingsproblemen en de mogelijke oplossing voor een stabiel draadloos netwerk.