In onze eerste blogs hebben we uitgelegd wat WLAN is en aandacht besteed aan hoe een draadloze infrastructuur is opgebouwd en werkt. In onze derde blog gaan we in op de radiofrequenties waarmee je te maken krijgt indien je gebruik maakt van WLAN.
Wat zijn WLAN Radiofrequenties?
WLAN werkt (in principe) hetzelfde als een bedraad computernetwerk, maar dan draadloos. Het is een onzichtbare netwerkkabel. Deze onzichtbare netwerkkabel maakte voorheen alleen gebruik van 2,4 GHZ radiogolven en tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van de 5 GHZ radiogolven. De officiële naam voor deze radiogolven (ook wel de meest bekende) is 802.11G. Afhankelijk van het type netwerk, kan de “G” ook een B, A, N of AC zijn. De 802.11B is de “oude” standaard. Deze letters staan voor de snelheid van de verbinding. Waarbij B staat voor 11 MB per seconde, G voor 54 MB per seconde, A voor 54 MB per seconde (maar wel op de 5 GHZ band), N voor 300 MB per seconde en het nieuwste AC voor 1000 MB per seconde (op de 5 GHZ band). Wanneer uw WiFi-icoontje slechts 1 van de 4 streepjes weergeeft (aantal streepjes kan per device verschillen), betekent dat u een slechte verbinding met uw WiFi-netwerk heeft. Dit heeft ook invloed op de snelheid. Wanneer alle streepjes van het WiFi-icoontje worden weergegeven , is uw verbinding optimaal en haalt u de maximale snelheid van uw draadloos netwerk.
Het 2,4 GHZ netwerk maakt gebruik van kanalen. Dit kan kanaal 1 tot en met 12 zijn. Deze kanalen zijn zeer gevoelig voor interferentie. Wanneer uw access point op kanaal 1 staat en die van uw buurtman ook, zullen de access points elkaar tegenwerken. Hierdoor heeft u beiden een slechte WiFi-ontvangst en zal de verbinding wegvallen of zeer traag zijn. Het meest wenselijke is om 3 tot 4 kanalen (of meer) verwijderd te zijn van het kanaal dat uw buurman gebruikt. Naast de buren kan uw WiFi-netwerk ook last hebben van andere factoren. Denk hierbij aan een magnetron. Een magnetron zendt namelijk ook radiosignalen uit, wat uw netwerk kan verstoren. Ook bij bedrijven is er hinder wanneer er grote machines aan het werk zijn. De 5 GHZ band is hiervoor de ideale oplossing. De 5 GHZ band werkt op hogere radiogolven die geen last hebben van magnetrons of andere machines. Deze banden zitten ook verder uit elkaar waardoor er weinig overlap is en het netwerk stabieler is. Het nieuwe 5 GHZ AC-netwerk is niet alleen stabieler, maar ook veel sneller. Echter is het wel vereist dat uw apparaat 5 GHZ netwerken ondersteunt. Dit is in de meeste gevallen vrij gemakkelijk via internet te achterhalen of raadpleeg hiervoor de winkel waar u het product heeft gekocht.
U heeft Zebra / WiNG hardware aangeschaft, en nu?
In de vorige blog hebben we het over de voordelen van WiNG gehad. U heeft hardware aangeschaft en nu? Hieronder staan enkele belangrijke onderdelen beschreven:
RF-Domein:
Het RF-Domein bevat eenvoudige informatie maar is zeer essentieel voor het instellen van uw access points. U begint met een RF-Domein aan te maken en deze geeft u een naam. Net zoals een normale domeinnaam, heeft het WiFi-netwerk ook een domein nodig. Het is mogelijk om meerdere WiFi-domeinen aan te maken. Door middel van het access point-profiel kunt u aangeven welke access point onder welk specifiek WiFi-domein moet vallen. Naast de naam bevat het RF-Domein ook andere instellingen. Denk hierbij aan datum-, tijd- en landinstellingen. Deze laatste instelling is zeer belangrijk. Wanneer er in het RF-Domeinprofiel geen land is geselecteerd, is het niet mogelijk om een draadloos netwerk uit te zenden via de verbonden access points. U kunt RF-Domeinen tevens aanmaken voor verschillende locaties. Hierdoor beheert u meerdere domeinen via één RFS-controller. U kunt dan bestaande profielen over alle locaties uitrollen en specifieke instellingen voor de betreffende locatie via “Device Overrides” aanpassen.
Profiel:
Wanneer het RF-Domein is aangemaakt, kunnen er profielen worden gemaakt voor alle type access points die gebruikt worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan indoor access points en outdoor access points. Omdat verschillende access points vaak andere hardware & antennes bevatten, is het belangrijk om voor ieder type access point een apart profiel aan te maken. Dit profiel wordt dan geactiveerd op alle access points van desbetreffende type dat verbonden is met uw RFS-switch. In dit profiel worden eventuele Virtual LAN’s, policies en parameters gekoppeld die betrekking hebben op devices die verbinden met het WiFi-netwerk en eventuele IP-adressen. Tevens is het mogelijk om in het profiel van de access point-radio’s (antennes) een WiFi-profiel toe te wijzen. Hierdoor zullen alle access points die van dit profiel gebruik maken, dezelfde WiFi-netwerken uitzenden.
Device Overrides:
Wanneer het RF-Domein en de profielen aangemaakt zijn, zullen de access points deze instellingen overnemen. Dit scheelt veel configuratietijd. Het kan echter altijd voorkomen dat op bepaalde plaatsen de access points extra of minder SSID’s (draadloze netwerken) of SSID’s via een specifiek kanaal moeten uitzenden. Denk hierbij aan kanaal 1 tot en met 12 bij 2,4 GHZ of zelfs 5 GHZ band. Een handmatige configuratie is dan vereist.
SmartRF:
SmartRF is een intelligente feature die uw netwerkverbinding beheert en optimaliseert. SmartRF scant door middel van de access points zelf het netwerk om zo het beste kanaal te bepalen. Hierbij wordt tevens gekeken naar access points in de omgeving die mogelijke interferentie kunnen veroorzaken. Uw clients worden ook gevolgd, om de meest optimale verbinding te creëren. SmartRF gebruikt hiervoor de antenne power van de access point. Door automatisch meer of minder power te geven, wordt de meest ideale verbinding gecreëerd. Dankzij SmartRF hoef u de GEEN kanalen meer handmatig in te voeren. Uw Zebra / WiNG software doet dit automatisch voor u!
De juiste partner voor uw netwerkverbinding
OPAL is expert in het realiseren van zakelijke draadloos netwerken en voert professionele site surveys uit om de beste draadloze infrastructuur in kaart te brengen. U bent bij ons aan het juiste adres vanaf WiFi-meting tot levering, installatie én beheer van uw access point en/of controllers. Klik op onderstaande knop voor meer informatie of bekijk de producten in onze webshop.
In de volgende blog gaan we het hebben over de beveiliging van uw WLAN-netwerk en de verschillende type beveiligingen die er voor de draadloze infrastructuur bestaan.