De digitale wereld is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en daarmee zijn ook de mogelijkheden in de draadloze infrastructuur gegroeid. Maar wat is WLAN? Hoe wordt een stabiel netwerk nou gecreëerd? En hoe kan uw bedrijf het draadloze netwerk beheren? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in een zestal blogs over WLAN. In deze tweede blog krijgt u een introductie in de wereld van de WLAN-architectuur.

De architectuur van WLAN

Door de jaren heen is de draadloze infrastructuur sterk ontwikkeld en is er zelfs een ware WLAN-architectuur evolutie ontstaan. Onderstaande afbeelding laat de ontwikkelingen binnen deze evolutie zien:Evolutie-Draadloos-Netwerk

Het eerste draadloos netwerken bestonden uit “standalone” access points. Deze access points werden stuk voor stuk onafhankelijk geconfigureerd. Dit was zeer tijdrovend, moeilijk te beheren en foutgevoelig. Het gevolg hiervan was dat de draadloze netwerken elkaar juist meer verstoorden in plaats van dat ze gezamenlijk een stabiel netwerk vormden.

Door de grote vraag naar draadloze netwerken en verdere ontwikkelingen werden de “centralized“ netwerken geïntroduceerd. Deze oplossing gaf door de komst van de RFS (Relay Flow Switch) een volledig nieuwe draai aan draadloze netwerken voor bedrijven. De RFS switch maakte het mogelijk om alle gekwalificeerde access points binnen een gebouw te beheren. De RFS bespaarde daarmee configuratietijd en deze kostbare tijd scheelde uiteindelijk ook veel (hoge) kosten. Er was helaas één groot nadeel. De RFS-oplossing functioneerde alleen “Single Site”. Wanneer een bedrijf meerdere vestigingen in het land (of over de rest van de wereld) telde, konden deze vestigingen niet te vanaf één centrale locatie beheerd worden.

Wat is WiNG:

WiNG is het Operating System (oftewel besturingssysteem) voor Zebra access points en RFS-switches. De software biedt een eenvoudige Graphical User Interface (GUI), die het beheer van uw WiFi-netwerk een stuk gemakkelijker maakt. Met de introductie van WiNG 5 wordt er gehoor gegeven aan de vraag van klanten naar een totaaloplossing WiNG 5 biedt namelijk de mogelijkheid voor “multi-site” beheer, waardoor access points en RFS-switches over de hele wereld vanuit één centrale locatie beheerd kunnen worden. Naast multi-site beheer biedt WiNG 5 nog veel meer mogelijkheden en oplossingen om uw netwerk veiliger, stabieler en sneller te maken. Met de nieuwste Zebra producten is het zelfs mogelijk om uw RFS virtueel op uw server te laten draaien. Dit brengt diverse voordelen met zich mee. Een groot voordeel hiervan is, dat u met een simpele back-up uw RFS binnen enkele minuten op een andere server weer online kan zetten. Op deze manier blijft uw draadloos netwerk altijd operationeel.

WiNG

WiNG 5 key features

Naast het Multi Site en virtual beheer biedt WiNG 5 nog enkele belangrijke features:

SmartRF

SmartRF zorgt voor een stabiele en snelle verbinding voor uw verbonden clients en devices. Deze feature blijft deze clients en devices volgen. Door de stabiele roaming van WiNG 5 is het mogelijk om zelfs de locatie van uw apparaat op te vragen. SmartRF blijft uw netwerk scannen en past, indien nodig, de kanalen en antenne power aan, zodat al uw apparatuur de meest optimale verbinding heeft die mogelijk is. Naast uw eigen netwerk scant SmartRF ook naar andere interferenties buiten uw draadloos netwerk om, maakt deze zichtbaar en past zich hierop aan.

nSight

Deze add-on module maakt alle dataverkeer, dat over uw netwerk loopt, zichtbaar. Het brengt in kaart welke apps op telefoons gebruikt worden, hoeveel het netwerk hiermee belast wordt en biedt zelfs de mogelijkheid om applicaties te blokkeren (denk hierbij aan BYOD, Bring Your Own Device).

Captive Portal

De Captive Portal-functie zorgt voor een stabiel gastennetwerk buiten uw productienetwerk om. Door middel van een loginpagina kunnen gebruikers inloggen op gastaccounts die door uw receptie met een paar simpele klikken aangemaakt kunnen worden. Daarnaast is het mogelijk om pagina’s te blokken, logintijden te bepalen en limieten in te stellen voor up- en downloadsnelheden.

Kostenbesparend en multifunctioneel

Naast de vele functionaliteiten, is WiNG 5 ook kostenbesparend. Indien er meerdere access points (van hetzelfde type) nodig zijn om een bedrijf van een stabiel netwerk te voorzien, kan er één access point als “virtual controller” worden aangewezen. Deze access point neemt de taken van een controller op zich, waardoor het aanschaffen van een aparte RFS-switch overbodig is.

Doordat deze access point als virtual controller fungeert, blijven alle access points met elkaar communiceren en samenwerken. De virtual controller hoeft maar één keer geconfigureerd te worden en de instellingen worden automatisch door de overige access points overgenomen. Hoe dit kan? De access points maken samen gebruik van één profiel die op ieder apparaat wordt geladen en vanuit de virtual controller wordt aangestuurd.

Afhankelijk van de omgeving waar de access points worden geplaats, kunnen er 25 access points onder één profiel werken (inclusief virtual controller). Gebruikt u meerdere of verschillende types access points of is de ruimte waarin de access points hangen complex? In het volgende blogartikel gaan we in op het maken van profielen, meerdere profielen en de belangrijke instellingen van een RFS-switch. Ook gaan we het hebben over WiFi radiofrequenties.

Het complete aanbod bij OPAL

WiNG 5 software zit standaard op alle Zebra access points en RFS-switches en biedt oplossingen voor zowel grote als kleine bedrijven, ongeacht het aantal access points. OPAL biedt naast professionele WiFi-metingen en installatie, ook de benodigde hardware om een draadloze netwerkverbinding te realiseren. Klik op onderstaande knop om meer informatie aan te vragen over draadloze netwerken of bekijk de producten in de webshop.

In onze volgende blog leggen we uit hoe een draadloze netwerkverbinding werkt en wat de rol van radiofrequenties hierin is.