De digitale wereld is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en daarmee zijn ook de mogelijkheden in de draadloze infrastructuur gegroeid. Maar wat is WLAN? Hoe wordt een stabiel netwerk nou gecreëerd? En hoe kan uw bedrijf het draadloze netwerk beheren? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen worden beantwoord in een zestal blogs over WLAN. In deze eerste blog krijgt u een uitleg over WLAN en waar een draadloos netwerk voor wordt gebruikt.

Wat is WLAN?

WLAN is een afkorting voor Wireless Local Area Network. Naast WLAN worden ook andere termen gebruikt:

  • WiFi: Wireless Fidelity, dit is afgekeken van de audio term HiFi (High Fidelity). Fidelity betekent betrouwbaarheid.
  • Draadloos netwerk
  • Draadloos internet
  • Draadloze infrastructuur

WLAN is een signaal in de vorm van een radiofrequentie die functioneert op de 2,4 GHZ (Gigahertz) en 5 GHZ band. Dit signaal kan door een access point of router uitgezonden worden en kunt u vervolgens ontvangen met bijvoorbeeld een laptop, smartphone, tablet, spelcomputer enz. Door verbinding te maken met WLAN is het mogelijk om met uw verbonden apparaten op het Internet te gaan.

WLAN

Waar kom ik WLAN tegen en waarvoor wordt het gebruikt?

WLAN komt u in het dagelijks leven vaker tegen dan u denkt! Meestal op plaatsen waar u wat langer moet wachten. Denk hierbij aan: treinstations, restaurants, theaters, hotels en ziekenhuizen. In veel gevallen is hier dan een “gastennetwerk” of “Hotspot” aanwezig. U kan dan met dit netwerk verbinding maken. In sommige gevallen dient u een wachtwoord of logingegevens in te vullen. Het is ook mogelijk dat er na het verbinden om persoonlijke gegevens zoals naam, e-mailadres en/of telefoonnummer wordt gevraagd om de verbinding in stand te houden.

U vindt WLAN niet alleen bij u thuis of in openbare ruimtes, maar ook op uw werk. Veel bedrijven maken gebruik van WLAN. Dit wordt niet alleen gebruikt voor laptops en telefoons maar ook voor mobiele computers, draadloze labelprinters en handscanners. Deze vind u voornamelijk terug in magazijnomgevingen en distributiecentra.

Zebra Motorola MC9200 mobiele computer

Wanneer heb ik WLAN nodig?

Wanneer u draadloos wilt internetten, dan heeft u een WLAN-verbinding nodig. Naast het WLAN-signaal is er dan ook een actieve internetverbinding van een internet provider nodig. Maar WLAN is er niet alleen voor internet.

Bedrijven die gebruik maken van mobiele computers, hebben behoefte aan WLAN die een connectie maakt met een server om hier bijvoorbeeld gescande data naartoe te sturen. Deze gevoelige informatie mag absoluut niet toegankelijk zijn voor de buitenwereld. In veel gevallen is er een gastennetwerk aanwezig met een actieve internetverbinding, gescheiden van het bedrijfsnetwerk, om alsnog op het Internet te kunnen.

Hoe kan ik WLAN krijgen?

Wanneer u een internetabonnement bij uw provider afsluit, krijgt u meestal een modem. Deze wordt in de meterkast geplaatst. Bij oudere huizen wordt het modem in de woonkamer geplaatst. Uw internetabonnement wordt geactiveerd en u bent online, toch?

Wanneer u gebruik maakt van één computer en u deze met een netwerkkabel aansluit op uw modem, dan wel. De meeste huishoudens hebben echter meerdere computers, laptops, telefoons en tablets. Ook wilt u draadloos kunnen internetten. Dan heeft u een router nodig. Dit is een kastje waarmee u het inkomende internetsignaal kunt verdelen. De router kunt u vergelijken met een postbode. De postbode wilt zijn pakketjes leveren, maar dan moet hij wel weten op welk huisnummer. De router geeft iedere computer daarom een “huisnummer” ook wel IP-adres genoemd. Hierdoor weet de postbode bij wie het pakket bezorgd moet worden.

IP adres

Tegenwoordig beschikken vrijwel alle “thuis”-routers over WLAN. Hierdoor kunt u dus draadloos een IP-adres (huisnummer) krijgen om op internet te kunnen wanneer u verbonden bent. In veel gevallen biedt de internetprovider een draadloos modem/router aan, zodat u direct aan de slag kan, zonder dat u meerdere kastjes nodig heeft.

De juiste partner voor uw netwerkverbinding

OPAL is expert in het realiseren van zakelijke draadloos netwerken en voert professionele site surveys uit om de beste draadloze infrastructuur in kaart te brengen. U bent bij ons aan het juiste adres vanaf WiFi-meting tot levering, installatie én beheer van uw access point en/of controllers. Klik op onderstaande knop voor meer informatie of bekijk de producten in onze webshop.

In het volgende blogartikel gaan we meer in op WLAN voor bedrijven en de architectuur. Voor WLAN binnen uw bedrijf is namelijk meer nodig dan alleen een modem en een router. Ook laten we u kennis maken met WiNG, het besturingssysteem voor zakelijke draadloze netwerken, en welke voordelen dit heeft voor uw bedrijf.