Consumenten Smartphones worden in de zakelijke markt te vaak ingezet voor bedrijfskritische toepassingen waar ze niet voor geschikt zijn. De kwaliteit van de behuizing is niet toereikend, de batterij gaat te snel leeg, en het scannen van barcodes is een ramp.

Zowel Honeywell als Motorola hebben dit jaar een mobiele touchcomputer/PDA op de markt gebracht, respectievelijk de Dolphin Black en de TC55. Deze modellen moeten de strijd aangaan met de bekende smartphonemodellen voor toepassingen in de zakelijke markt.
Beide fabrikanten pretenderen hierin vooruitstrevend en toonaangevend te zijn. En eerder genoemde problemen zouden daardoor tot het verleden moeten behoren. Maar nu rijst de vraag: welk device biedt het meeste waar voor zijn geld? Lees hieronder ons oordeel.

BattleDolphinvsTC55

Appels met appels vergelijken

Om deze titanenstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen kiezen we qua prijs/uitrusting niveau voor de volgende uitvoeringen:

Honeywell Dolphin Black
Android 4.0, WLAN/Bluetooth/GSM/GPRS/EDGE/Camera, 1D/2D Imager, 512MB/1GB geheugen

Motorola TC55
Android 4.1, WLAN/Bluetooth/GSM/GPRS/EDGE/Camera, 1D Imager, 1GB/8GB geheugen.

Honeywell Dolphin Black

De behuizing

Speerpunten van de Dolphin Black zijn volgens Honeywell ‘ergonomisch en toch robuust’. Het Gorilla Glass en behuizing welke tot 1000 keer vallen van een hoogte van 0,5 meter zou moeten overleven en heeft een water- en stofbestendigheid van IP54. Qua afmetingen (134 mm x 73 mm x 18 mm) is deze voornamelijk dikker dan een smartphone (Samsung Galaxy S3: 136,6 mm x 70,6 x 8,6 mm). Gezien de stevigere behuizing is dit dan ook grotendeels te rechtvaardigen.

Uitrustingsniveau

De Dolphin Black is standaard voorzien van een 1D/2D imager. Alle 1D/2D codes zijn dus snel te scannen en te verwerken. Dankzij de 8.0 megapixel camera kunnen ter plaatse ook scherpe foto’s worden gemaakt. Deze uitvoering is voorzien van WiFi 802.11 a/b/g/n, GSM/GPRS/HSPA+, een GPS-module en Bluetooth 4.0 voor verschillende mogelijkheden op het gebied van communicatie. De Dolphin Black is beschikbaar met zowel een Android 4.0 besturingssysteem als Windows Embedded HandHeld 6.5 (voorheen Windows Mobile). Er zijn twee batterijvarianten beschikbaar van 1670 mAh en hogere capaciteit van 3340 mAh.

Motorola TC55

De behuizing

Net als bij de Dolphin Black zet Motorola bij de lancering van de TC55 in op de stevigheid van de behuizing. Op het gebied van de water- en stofbestendigheid van het apparaat doet de TC55 het beter dan de Dolphin Black met een IP67 gradatie. Bovendien is de TC55 met zijn afmetingen van 137 mm x 69 mm x 15,9 mm ook iets slanker qua formaat dan de Dolphin Black.

Uitrustingsniveau

Motorola voorziet de TC55 van een 1D imager. Wilt u 2D codes gaan scannen? Dan moet u uitwijken naar de 8.0 megapixel camera. In onze ogen een nadeel omdat deze nooit de scanintensiteit haalt van een 2D scanner.
Verder is de TC55 voorzien van alle gemakken zoals WiFi 802.11 a/b/g/n, GSM/GPRS/HSPA+, GPS en Bluetooth 4.0. De TC55 is alleen beschikbaar met een Android (4.1) besturingssysteem. In onze ogen ook een nadeel omdat er momenteel nog maar weinig zakelijke applicaties op Android draaien en veel softwarepakketten zijn ingericht op Windows. Motorola levert standaard een 2-jarig ‘service from the start‘ bij de TC55. Dit contract vergoed normale gebruikersschades en garandeert een turnaround tijd van 3 werkdagen. Een voordeel wat goed van pas kan komen in de verkoopcyclus.
Er zijn twee batterijvarianten beschikbaar van 2940 mAh en hogere capaciteit van 4410 mAh. Toch een behoorlijk verschil in het voordeel van de TC55.

De twee kemphanen naast elkaar

Tabel2


Eindoordeel

Zoals u hierboven ziet zijn beide modellen op sommige punten aan elkaar gewaagd. Echter zijn er ook een paar essentiële verschillen. De keuze die u straks als gebruiker moet maken hangt af van een paar factoren.

Heeft u een bestaande applicatie die alleen geschikt is voor Windows Mobile en worden er alleen 2D codes gescand dan zal de keuze ongetwijfeld vallen op de Dolphin Black.

Wilt u een nieuwe applicatie gaan ontwikkelen waarbij het platform niet van belang is. En is de kwaliteit behuizing en batterijlevensduur erg belangrijk? Kies dan voor Motorola TC55

And the winner is!

Beide modellen zijn ontwikkeld vanuit een klantvraag. Probleem waar gebruikers van de standaard smartphones tegenaan liepen was de kwaliteit van de behuizing, de beperking van de scanengine en de levensduur van de  batterij. Dit in het achterhoofd gehouden en met een schuin oog naar de toekomst kijkend waarin Android een serieuze uitdager gaat worden van Windows roepen wij op basis van punten (25 sterren om 24 sterren) de Motorola TC55 uit als winnaar van deze battle!