Tot ruim een jaar geleden was er eigenlijk maar één serieuze speler op de markt die een product als een robuuste wearable computer verkocht. Wanneer een bedrijf ìets met wearable computers wilden gaan doen om het picking proces te optimaliseren, was men aangewezen op één merk, één model en één besturingssysteem. Er is meer keuze vandaag de dag en wij zetten voor u op een rij wat uw keuzes zijn en waar u op kunt letten om een goede keuze te maken.

Voor wie?

Draagbare computers worden veelal ingezet bij het verzamelen van orders. Vaak gaat het hierbij om handelingen met kleine verpakkingen. In dergelijke toepassingen kan het een voordeel zijn om de handen vrij te hebben.

Wearables

Een opvallende tegenstelling is bijvoorbeeld een promotiefilmpje van een s ’werelds grootste e-tailers. Er wordt in dit filmpje een concept toegelicht over bonte voorraadlocaties. Toegegeven, daar zitten voordelen aan. De schapindeling laat zien dat er diepe maar zeer smalle vakken zijn gecreëerd. Er verschijnt dan een relatief groot apparaat waar een draagbare terminal meer ergonomische voordelen had kunnen brengen.

Wearables

Het begin van de wearable computer

De voorvechter van draagbare computers is Symbol Technologies geweest. De naam van de fabrikant van industriële mobiele computers is inmiddels gewijzigd. Na een acquisitie door Motorola Solutions is het later in handen gekomen van Zebra Technologies. Na enkele generaties is de WT41N0 als draagbare terminal overgebleven. Een device met (optioneel) een touchscreen en Windows CE als besturingssysteem.

Zebra WT41N0 met ringscannerDe klassieker: Zebra WT41N0 met ringscanner

Komt tijd, komt keuze

De WT41N0 moet tegenwoordig zijn podium delen met een aantal alternatieven. Zo lanceert Zebra op dit moment de WT6000. Een full touch wearable terminal met een Android Lollipop 5.1 besturingssysteem en een nieuwe manier van montage op de arm. Zebra biedt dus meerdere modellen binnen haar assortiment. Naast Zebra heeft ook Honeywell zich bewogen richting het vlak van wearable computers. Zebra heeft voor haar beide modellen een product ontworpen, dat van meet af aan op een blanco tekenvel als draagbare oplossing is neergezet. Draagcomfort, ergonomie en het makkelijk kunnen wisselen van batterij zijn hiervan duidelijke kenmerken.

Zebra WT6000 met AndroidDe vernieuwing: Zebra WT6000 met Android

Honeywell heeft het DNA van een productlijn van één van hun PDA’s genomen en dit DNA gemodificeerd naar een draagbare oplossing. De Dolphin D70 en D75 bieden de basis van het Honeywell platform. Hierbij wordt er een keuze geboden tussen verschillende besturingssystemen. De wearable variant van de D70 heeft standaard Windows Embedded Handheld 6.5 (ook wel Windows Mobile genoemd). De nieuwere D75 variant biedt een keuze tussen Windows Embedded Handheld 8.1 en Android 4.4.4 Kitkat. Wanneer u voor de D75 wearable gaat, is er zelfs de keuze om later te wisselen van besturingssysteem. Dit gaat weliswaar via Honeywell en niet achter uw laptop, maar als u uw applicatie(s) wilt of moet wijzigen, is het wel een unieke mogelijkheid in de markt.

Honeywell D75 Wearable met ringscannerHet hybride platform: Honeywell D75 wearable met ringscanner

De juiste pasvorm

De ervaring leert dat het zeer persoonlijk is wat de voorkeur heeft. Plaatsing op de heup gebeurt vrijwel alleen wanneer er een voice-applicatie wordt gebruikt. De gebruiker krijgt dan feedback en
instructies via een koptelefoon. De genoemde modellen hebben ieder hun eigen montagesysteem voor het dragen op de arm of op de heup. In de meeste gevallen worden de draagbare computers op de arm gedragen voor zicht op het display. Er bestaat in alle gevallen de mogelijkheid om een arm-sleeve te dragen onder de houder. Er zijn verschillen in sluitingen: klittenbanden, rubber banden met metalen gesp of een enkele stoffen band met draaisluiting.

Zebra WT41N0Montage van de Zebra WT41N0 (klittenband)

Honeywell D70/D75 montageHoneywell D70/D75 montage (houder met rubber banden en een adapterbehuizing)

 Zebra WT6000Zebra WT6000 montage (houder met rubber banden en een adapterbehuizing)

Scanning

Voor ieder model zijn er zowel 1D scanners als 2D scanners te krijgen om het scannen van barcodes in uw proces te integreren. Het is per merk en model afhankelijk of dit op één vinger wordt gemonteerd of twee. Er zijn varianten met een drukknop beschikbaar of zonder knop waar een automatische trigger aan boord is. Er zijn modellen die met een kabel op de terminal worden aangesloten en er zijn modellen met een bluetooth radio. Bij het gebruik van bluetooth zult u meer vrijheid hebben; U kunt bijvoorbeeld de terminal links dragen en de scanner rechts. Daar staat wel tegenover dat een extra batterij op het lichaam ook extra gewicht met zich meebrengt en het pairen van een scanner op een wearable terminal soms voor onduidelijkheid bij gebruikers kan zorgen.

Het pairen is de laatste jaren wel steeds makkelijker geworden met behulp van het scannen van een pairing barcode op de terminal of zelfs het automatisch pairen via NFC. Wanneer er NFC aan boord is zou u ook kunnen inloggen met bijvoorbeeld een personeelspas waar een NFC-chip in zit. Ook speelt comfort hierbij weer een persoonlijke rol: Scanners met elastiek, rubber, klittenband, een rubber beugel voor twee vingers, wel of geen trigger knop, draadloos met meer vrijheid en gewicht of een bekabeld model. Het zijn allemaal zaken die van invloed zijn om uw project te kunnen maken of breken. Betrek uw gebruikers bij het maken van de keuzes. U creëert hiermee draagvlak voor een nieuwe en productieve manier van werken.

Wearables