Wanneer vervangt RFID de barcode?

Wanneer vervangt RFID de barcode?

We leggen je in dit artikel uit wat de verschillen zijn tussen barcode (streepjescodes) en radio frequentie identificatie (RFID). En of RFID de barcode volledig vervangt in de nabije toekomst. Ook geven we antwoord op de vraag of, en zo ja wanneer, jouw organisatie zich moet gaan voorbereiden om barcode scanners te vervangen voor RFID scanners. Om deze vraag te beantwoorden duiken we dieper in op de werking van RFID of Barcode. Zo leer jij wat de mogelijke voor- en nadelen zijn van barcode en RFID oplossingen en welke van de twee je het beste kan kiezen.

Het verschil tussen barcodes en RFID tags?

Het is belangrijk om de verschillen tussen barcodes en RFID te kennen, omdat ze beide hun unieke kenmerken hebben en daarom de één niet perse beter is dan de ander. In de praktijk is het de toepassing die bepaalt welke keuze het meest effectief is. De optie die productiviteit het meest bevorderd is vaak het meest kostenefficiënt.

Traditionele barcode - vervangt RFID deze?
De QR-code is een stap vooruit - RFID is de opvolger

Hoe werken barcodes?

Er zijn verschillende soorten barcodes maar de meest voorkomende is een 1D (eendimensionale) code, de EAN 13 code. EAN staat voor Europese Artikel Nummering. Deze barcode bestaat uit 13 cijfers opgesplitst in 2 delen. In het eerste deel staan de eerste 2 cijfers voor het land waar het nummer is uitgegeven. Voor Nederland is dit nummer 87 en dit wordt ook wel de systeemcode genoemd. Daarna volgen 5 cijfers die het bedrijfsnummer vormen samen met de systeemcode. In het tweede deel vormen de 5 cijfers de product code, gevolgd door een controle getal. Het controle getal in je barcode wordt gevormd aan de hand van een berekening. Wanneer je barcode beschadigd is en een cijfer in de reeks dus ontbreekt, wordt de verkeerde streepjescode niet ingeladen. Omdat de uitkomst van de berekening niet overeenkomt met het controle getal.

Nu we de cijferreeks hebben, moeten de cijfers worden omgezet in computertaal, oftewel nullen en enen. De barcode is opgedeeld in 95 streepjes, elk zwart streepje staat voor een 1 en elk wit streepje staat voor een 0. Wanneer je met het licht van je scanner over de barcode heen gaat wordt er licht teruggekaatst door de witte streepjes. Dat zijn de nullen en al het licht dat niet weerkaatst wordt dat zijn de enen. Ieder cijfer dat teruggekaatst wordt bestaat uit een codering van 7 nullen en/of enen. In het totaal heb je hier 12 groepen van, wat resulteert in 12 cijfers van de barcode. Er bestaan nog 3 groepen, links, midden en rechts. Deze geven aan waar het eerste en tweede deel van de barcode begint en eindigt. Hiermee vindt de analyse plaats en als dit klopt met het controle getal worden alle productgegevens erbij gehaald.

2D Barcodes

Veel mensen weten geen antwoord te geven op de vraag: wat is een 2D barcode? Alhoewel iedereen inmiddels bekend is met de QR-code (Quick Response). Zeker nu de corona app onze entreekaart naar menig entertainment is. Een QR-code is een tweedimensionale barcode. In tegenstelling tot de eendimensionale barcode of streepjescode kan je een 2D code in twee richtingen lezen. Hierdoor is de code niet alleen eenvoudiger te scannen maar ook nog eens beter te lezen bij beschadiging. De QR-code kan tot maximaal 7089 karakters opslaan wat een voordeel kan bieden ten opzichte van een normale barcode. Een nadeel ten opzichte van de 1D barcode is dat er ook scanners zijn die enkel 1D barcodes kunnen lezen.

RFID tag

Hoe werken RFID tags?

RFID tags kan je plaatsen op producten of mensen die je wilt traceren. Er bestaan passieve en actieve RFID tags. Een passieve tag bestaat uit een antenne en een microchip (met geheugen voor opslag), ook wel integrated circuit of IC genoemd. De actieve tag voegt daar nog een batterij aan toe. Het vormt dan ook geen verassing dat een passieve tag opgeladen moet worden door een externe bron, voordat de passieve tag informatie kan ontvangen of verzenden. Een voordeel van een actieve tag is dat deze niet opgeladen hoeft te worden door radiogolven. De tag beschikt over een interne batterij en hoeft dus niet geactiveerd te worden. Ook kan deze vanuit zichzelf informatie versturen en grotere afstanden overbruggen.

RFID tags en labels zijn verkrijgbaar in verschillende frequenties. De meest gebruikte frequentie in de supply chain is de Ultra High Frequentie, afgekort UHF; UHF gaat van 860 tot 960 MHz en afhankelijk van het land waar deze wordt ingezet, is de bandbreedte verder gespecificeerd. UHF EPC Class 1 Gen 2 tags zijn de meest nieuwe typen. Deze tags zijn Write Many Read Many (afgekort WMRM). Ze hebben een minimum geheugen van 256 bits waarvan 96 bits gereserveerd zijn voor de EPC (Electronic Product Code). Gen 2 tags hebben een betere identificatie, waardoor de lezer duplicaten voorkomt wanneer er meerdere tags tegelijkertijd gescand worden. Deze tag heeft zich inmiddels gevestigd binnen de RFID Branche en wordt breed ingezet over verschillende sectoren en vormt het hart van veel RFID implementaties.

Zebra labels - RFID of Barcode
Voordelen barcodes
  • Laag in kosten

  • Eenvoudiger te implementeren

  • Veel bedrijven maken al gebruik van barcodescanners 

Nadelen barcodes
  • Maar 1 item per keer te scannen 

  • Barcode moet zich in het gezichtsveld van de scanner bevinden 

  • Barcodes geprint op labels ondergaan meer slijtage dus meer storingsgevoelig 

  • Data beperkt: 1D maximaal 48 karakters en 2D maximaal 7089 karakters 

  • Een barcode is read-only dus je kan er geen informatie aan toevoegen 

Voordelen RFID tags
  • Tot honderden tags per seconde te scannen

  • Hoeft zich niet in het gezichtsveld van de scanner te bevinden 

  • Veel meer data opslag capaciteit en kan lezen/schrijven en herschreven worden

  • Duurzamer en daardoor minder storingsgevoelig door slijtage 

Nadelen RFID tags
  • RFID tags genereren veel data die software correct moet encoderen 

  • Hogere investering (tijd en kennis, hardware en software) 

  • Bij het ontdoen van RFID chips moet gekeken worden naar afvalscheiding 

RFID toepassing - warehouse laaddock

Hoe maak je de keuze tussen barcodes of RFID?

Nu je weet hoe barcodes en RFID tags werken en wat de voor- en nadelen zijn, kan je een beter oordeel vellen of de een geschikter is voor jullie toepassing dan de ander.

Zo is het voor producten in de supermarkt voordeliger c.q. kosteloos een barcode direct bij het bedrukken van de verpakking in het design mee te nemen en daarbij verdwijnt de verpakking na consumptie direct bij het afval. Het heeft in deze toepassing dus weinig meerwaarde de barcode te vervangen voor een RFID label. Vaak wordt de kostprijs van RFID tags binnen een organisatie gerechtvaardigd wanneer men kan spreken over meerdere voordelen door verschillende toepassingen of bij items zoals pallets, boeken, gereedschap, auto onderdelen die lang meegaan of worden hergebruikt.

Neem een (kostbaar) kledingstuk als voorbeeld: Zo kan het item vanuit de productie, logistiek en distributie centra eenvoudig worden getraceerd tot aan de kledingwinkels. Het voordeel is dan door meerdere lagen binnen de keten tastbaar. Management kan betere beslissingen maken door betere voorraadzichtbaarheid zoals bijvoorbeeld doorlooptijd, heeft de gehele supplychain accurate en snellere ontvangst/verzending van goederen, zijn er minder arbeidsuren nodig om te balansen en zijn de artikelen direct beter beschermd tegen diefstal en kan derving voorkomen worden. Dit is een duidelijk voorbeeld waarbij je ziet dat de voordelen zich organisatie breed opstapelen en de waarde van RFID wordt vergroot.

Als organisatie moet je dus ten rade gaan welke voordelen je verwacht te behalen met RFID en hoe dit opweegt tegen de meerprijs. Uit ervaring weten we dat dit geen gemakkelijke klus is. Ben je benieuwd wat RFID tags voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via onderstaande formulier.

Conclusie

Er wordt nogal eens gedacht dat RFID de nieuwe barcode is, maar daar kunnen we heel kort over zijn. RFID zal de barcode nooit volledig vervangen. Simpelweg omdat RFID voor sommige toepassingen geen directe meerwaarde levert of gewoonweg een te kostbare oplossing is. 

Meer over RFID

Meld je aan voor onze whitepaper

Om je op weg te helpen met een RFID-project heeft OPAL een Whitepaper geschreven. Hierin staat in minder dan 10 stappen of RFID geschikt is voor jullie organisatie en geven we duidelijke voorbeelden uit de praktijk om je op weg te helpen. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens achterlaten en wij sturen de Whitepaper per e-mail.

    Meer weten over onze RFID aanpak?

    Lees meer over onze RFID-oplossingen, aanpak en ervaringen op onze RFID pagina! Direct meer weten, bel dan 088 23 53 400

    Meer over RFID-oplossingen

    OPAL oplossingen

    Oplossingen van OPAL zijn flexibel en modulair zodat je een systeem krijgt wat snel geïmplementeerd is en meetbaar resultaat geeft. Dit zorgt ervoor dat we onze oplossingen snel en effectief kunnen integreren met bestaande systemen zoals SAP (EWM), Microsoft Dynamics, Oracle, Manhattan WMS, Afas, Exact e.d.. Bij een IT oplossing van OPAL hoort een uitstekende dienstverlening en vlekkeloos incidentenbeheer voor uptime en continuïteit van je systeem.

    Connect vandaag nog met ons team

    Bel me terug

      2023-04-18T14:05:43+01:00
      Ga naar de bovenkant