KWALITEIT VAN DIENSTVERLENING IN ZEER KORTE TIJD NAAR EEN HOOG NIVEAU

Over ALSO

ALSO Nederland B.V. is sinds 1994 distributeur van componenten, computers, randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten. ALSO Nederland biedt iedere IT-reseller een uitstekende basis voor zijn of haar inkoopproces. Deze basis behoudt ALSO Nederland door in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Het efficiënte logistieke proces bij ALSO Nederland zorgt daarnaast voor een juiste afhandeling van de bestelling.

Een unieke combinatie

ALSO Nederland B.V. is onderdeel van de ALSO Holding AG met vestigingen in 15 Europese landen. Met een omzet van 8,9 miljard is ALSO de nummer drie distributeur in Europa op het gebied van IT, Telecommunicatie en Consumentenelektronica. ALSO Nederland biedt hierdoor haar klanten in Nederland een unieke combinatie; een zeer persoonlijke en flexibele benadering, maar ook de voordelen van een grote Europese speler.

De uitdaging

ALSO Nederland heeft per maart 2018 Five4U geacquireerd. Uiteraard is het van groot belang dat de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd wordt. De klanten dienen een positieve ervaring te beleven aan deze nieuwe structuur. ALSO Nederland  is naar een oplossing gaan zoeken om de kwaliteit van de dienstverlening in zeer korte termijn naar een hoog niveau te tillen.

Met de overname was het voor ALSO Nederland van groot belang dat alle partijen eenduidig zouden gaan werken. Door de samenvoeging van de twee partijen deden zich de volgende uitdagingen voor:

  • ALSO Nederland werkte nog niet met barcodescanners voor de orderverwerking. Five4U deed dat wel, maar met een ander WMS systeem. Enerzijds waren er medewerkers die nog nooit met barcodescanners te maken hadden gehad, anderzijds waren er medewerkers die een compleet ander WMS systeem gewend waren;
  • Vanuit de ALSO Nederland groep werd gewerkt met een ander WMS systeem. Dit systeem werkt met een klassieke vorm van Telnet. Om te werken met dit WMS systeem is een lange training vereist. Het is complex en de schermen en de bediening met behulp van functie toetsten zijn onduidelijk om mee te werken.

De oplossing

OPAL heeft meegedacht hoe bovenstaande uitdaging het beste aangepakt kon worden. Het advies dat OPAL uitgebracht heeft is om op basis van het WMS systeem dat er al was alle scanschermen te optimaliseren met Velocity TE. Hiermee blijft het mainframe systeem in tact, maar wordt datgene wat op het scherm van de scanner te zien is een stuk makkelijker om mee te werken. Dit komt door de grafisch andere weergave en een makkelijkere bediening:

  • Door de intuïtieve navigatie op de schermen, leren de medewerkers in relatief korte tijd op een nieuwe, voor iedereen makkelijke manier met de barcodescanners te werken. (men kan swipen, knoppen zijn toegevoegd om relevante informatie goed tot zijn recht te laten komen);
  • Door het ontwikkelen en inrichten van de nieuwe schermen, heeft ALSO Nederland direct haar processen beter in kaart gebracht en ingedeeld;
  • In de oude situatie waren een aantal schermen overbodig, deze werden door-geënterd. Deze velden komen nu niet meer in beeld en worden automatisch overgeslagen. Dit scheelt wachttijd tijdens de werkzaamheden;
  • De TC8000 en de WT6000 scanners van Zebra en de op maat gemaakte Velocity TE software hebben grafisch veel meer raakvlakken met de bekende moderne devices.

Er was binnen ALSO Nederland een uitdaging wat de WiFi verbinding betreft. Met de nieuw ingerichte scanners is het natuurlijk uitermate belangrijk dat de WiFi verbinding optimaal is. Hier heeft OPAL haar bijdrage geleverd door netwerkoptimalisatie uit te voeren met behulp van de RF meting.

OPAL meet de netwerkverbinding op een manier waarop ook gewerkt wordt door medewerkers. Dit wil zeggen: OPAL gebruikt hiervoor een wifi-radio die dezelfde eigenschappen heeft als de apparatuur die wordt ingezet op de werkvloer, denk aan een kleine antenne, beperkt radiovermogen etc. OPAL meet de signalen, maar houdt ook rekening met de ruis,  signaal-ruis verhouding wordt gemeten.

OPAL maakt op basis van de meetresultaten een adviesrapport, zodat ALSO Nederland in staat is het WiFi netwerk goed in te richten. Dit rapport bevat een Site survey, er staat onder andere advies in met betrekking tot de volgende gegevens: plaatsbepaling access points, type antennes, info montage en bekabeling.

Beheer

Eerder heeft Five4U een zeer positieve ervaring gehad om de devices bij OPAL in beheer te hebben. ALSO Nederland heeft ervoor gekozen om dit voort te zetten en alle devices bij OPAL onder te brengen voor beheer. Hierdoor kan OPAL veranderingen doorvoeren en ondersteuning geven op afstand. Na eventuele reparaties worden de devices weer geconfigureerd met exact hetzelfde profiel.

Behaalde resultaten

ALSO is één maand geleden live gegaan met het nieuwe systeem. De grafische vormgeving van de software en de besturing van de scanners hebben ervoor gezorgd dat de trend qua performance direct omhoog gegaan is.

  • Medewerkers van ALSO raken nu al gewend aan het werken met de nieuwe scan software;
  • Snelheid van het orderpicken gaat aanzienlijk omhoog;
  • Kwaliteit van het orderpicken gaat omhoog.

OPAL als gekozen partner

Five4U en ALSO International zijn al een aantal jaar gewaardeerde klanten van OPAL. Destijds hebben we het draadloos netwerk voor Five4U geoptimaliseerd door middel van onze RF meting. We hebben de hardware en daarbij ook beheerservices geleverd. (Printers, line-scanners, mobiele computers, handheld scanners, wearable scanners en workstations) OPAL heeft geholpen met de implementatie van Navision en het installeren van de scanners.

Toen ALSO (Five4U) anno nu voor deze nieuwe uitdaging kwam te staan, wilden ze graag de expertise van OPAL inschakelen en gebruik blijven maken van de beheerservices.

“Het is een plezier geweest om met OPAL dit traject te bewandelen. OPAL heeft als partner meegedacht in oplossingen en hierbij goed geluisterd en gehandeld naar de wensen van ALSO. De medewerkers van OPAL waren in het project erg behulpzaam en er is goede service geleverd. Wij als ALSO wilden de kwaliteit van onze diensten in zeer korte termijn naar een hoog niveau tillen: Het aantal pickregels dat verwerkt wordt is met bijna 50% gestegen! En daarbij worden minder pickfouten gemaakt, ALSO en ook haar klanten zijn erg tevreden. Deze resultaten waren nooit zo snel behaald als het systeem was ingevoerd zonder de Velocity TE/ATTE door OPAL.”

Quote Jesse Engels (Supply Chain Coördinator, ALSO Nederland BV)

Telnet Emulatie